האם ניתן לקבוע את איכות המים רק לפי המראה, הטעם, או הריח?

האם ניתן לקבוע את איכות המים רק לפי המראה, הטעם, או הריח?

שאלות שנשאלות לעיתים קרובות על ידי תושבים ותשובות חברת הגיחון.

Questions and answers

האם ניתן לקבוע את איכות המים רק לפי המראה, הטעם, או הריח?

המראה, הטעם והריח הם סימנים חשובים לאיכות המים, אולם יש להתייחס אליהם רק כקריטריונים ראשוניים. ברור כי יש להימנע ממי שתייה שנראים מלוכלכים, עם טעם מוזר או ריח רע, למעט ריח קל מאוד של כלור המתווסף למים על פי התקן, וזאת על מנת להבטיח את איכות המים.

חברת הגיחון מפעילה מעבדה לבדיקת איכות המים בירושלים, מעבדה שהוסמכה לכך על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות ומשרד הבריאות, והיא מנטרת ועוקבת אחר איכות המים בהתאם לתקנות.


כיצד מבטיחים את איכות מי השתייה?

את המים מחטאים באמצעות כלור על מנת להבטיח את האיכות החיידקית שלהם. בדרך כלל זה נעשה על ידי חברת "מקורות". השימוש בכלור על מנת להבטיח את איכות מי השתייה נעשה בצורה מבוקרת ותחת פיקוח קפדני. החיטוי מבוצע על פי תקנות משרד הבריאות והוראותיו.


האם זה בסדר ואולי אפילו רצוי לשתות מים מן הברז?

איכות מי השתייה שמסופקים על ידי חברת הגיחון טובה מאוד. המים בהחלט ראויים וניתנים לשתייה. עם זאת, יש לציין כי אחריותה של הגיחון היא לספק את המים עד לשיבר המרכזי של הבניין, ומשם ואילך האחריות לטיפול נאות במים היא על תושבי הבניין.

אם מותקן בבניין ציוד לטיפול במים, יש להפעיל את הציוד האמור על פי הוראות היצרן ואת המסננים שמותקנים בו יש לנקות בהתאם להמלצות היצרן.

יש לשטוף את צנרת הבית אם בוצעו בה תיקונים. בנוסף בבתים חדשים יש לשטוף את צינורות המים לפני השימוש השוטף הרגיל. בכל מקרה שיש בעיה במערכת הביתית, יש להתקשר לשרברב. בבתים בהם הוראות אלה מבוצעות, ניתן בהחלט לשתות מים מן הברז.


במקרה חירום, האם כדאי לנו לשתות מים מבקבוקים במקום מים מהברזים?

לא בהכרח. חברת הגיחון בודקת מדי יום את איכות המים תחת פיקוח של משרד הבריאות. עם זאת, כל צרכן צריך לפעול לפי שיקול דעתו ולפי העדפותיו. 


האם לבקבוקי מים יש חיי מדף שונים?

אין ספק כי בקבוקי מים הם מקור חשוב למי שתייה בשעת חירום, וחברת הגיחון ממליצה לשמור שישה בקבוקי מים לאדם בבית, לשימוש במצבי חירום. חשוב כמובן להחליף את הבקבוקים בהתאם לתאריך התפוגה שמודפס על הבקבוק.


עם מי אני יכול ליצור קשר לגבי שאלות או תלונות בנושא מי שתייה?

הכתובת ליצירת קשר היא מרכז התפעול של חברת הגיחון הפתוח לשירות הציבור 24 שעות ביממה:

טלפון: 02-5651111 או 2070*; פקס: 02-5651193

כתובת למשלוח דואר: הגיחון בע"מ ת.ד. 10118, ירושלים, 91100

דוא"ל peniyot@hagihon.co.il


האם חומרים כימיים הנמצאים במי השתייה מסכנים את בריאותנו?

בנוסף לחומרים הכימיים הטבעיים שנמצאים במי השתייה, כמו סידן ומגנזיום, מתווספים למים חומרים כימיים, כגון כלור ופלואוריד, בהתאם לתקנות משרד הבריאות. תקנות מי השתייה של משרד הבריאות קובעות ריכוזים מותרים של החומרים הכימיים הנמצאים במים ואלה אינם מסכנים את בריאותם של מי ששותים אותם. חומרים אלה נותנים למי השתייה את טעמם המוכר.


מה הם קוליפורמים ומה משמעות נוכחותם במי השתייה?

קוליפורמים הם סוג של חיידקים הנמצאים במעיים של בני אדם ובעלי חיים. לכן נוכחותם במי השתייה מהווה קריטריון לקיום אפשרי של חיידקים פתוגניים במים. במסגרת הבדיקה היומית שמבצעת חברת הגיחון, אנו בודקים את קיומם של חיידקי קוליפורם במים.


יצד מוסרים פתוגנים ממי שתייה?

החיידקים מוסרים ממי השתייה על ידי הוספת חומר חיטוי - כלומר הוספת כלור למים לפי הריכוז המוגדר בתקנות משרד הבריאות.

 

מדוע למי שתיה יש לפעמים טעם לוואי או ריח?

ישנן מספר סיבות לתופעה זו. תופעה זו אינה מסכנת את בריאות הציבור. עם זאת, אם את / אתה מרגישים טעם או ריח דוחה במים, אין לשתות את המים, אלא יש להתקשר למרכז השירות של חברת הגיחון. כאשר יש חשש לאיכות מי השתייה, משרד הבריאות, יחד עם חברת הגיחון, דואגים שהציבור יידע על כך דרך אמצעי התקשורת.

טעמים שונים במי השתייה עלולים להיגרם, בין היתר, בשל הכלור שמוסף למים, שימוש בצנרת חדשה או צנרת שעברה תיקון ולא נשטפה כראוי. תחזוקה לא נכונה של מכלי מים פרטיים, טיפול לא נכון בהתקני טיהור מים ביתיים הם בין הסיבות השכיחות לטעם לוואי ולריחות במי השתייה.


מהו המקור לטעמים וריחות של שמן ונפט במי השתייה?

טעמי נפט ושמן במי שתייה נוצרים כתוצאה משימוש בצנרת ביתית מפלסטיק המותקנת על ידי גופים פרטיים ואשר לא נשטפים על פי התקן. חברת הגיחון אינו משתמשת בצינורות פלסטיק במערכת מי השתייה.

 

מהם מים "קשים" ומדוע המים בירושלים מוגדרים ככאלה?

קשיות המים נגרמת על ידי נוכחות טבעית של סידן ומגנזיום במים, שמקורם באבן הגיר של אקוויפר ההר. חלק מהמים שסופקו על ידי חברת מקורות לירושלים מקורו בקידוחים שנעשו באזור ההר. נוכחותם של שני חומרים אלה במים היא מקור לאבן שנוצרת כאשר המים מחוממים. מים "קשים" אינם מסכנים את בריאות האדם.


למה יש לפעמים חול במים?

בעת שמי שתייה זורמים דרך הצינורות, כמות קטנה של חול שמקורה בקידוחים שוקעת לתחתית הצינורות. בשל שינויי לחצים או עבודות תיקון ואחזקה של חברת הגיחון, כמות קטנה של חול מתערבבת עם המים הזורמים ומגיעה לבתי המגורים. במקרים כאלה מומלץ לתת למים לזרום קצת עד שהחול נעלם. בנוסף, אנו מזכירים שוב לצרכנים הפרטיים כי יש לבצע תחזוקה נאותה של מכשירים ביתיים לטיפול במי השתייה.

 

מדוע יש לפעמים "צבע לבן" למי השתייה?

"הצבע הלבן" נובע מנוכחות של בועות אוויר זעירות במי השתייה, תופעה הנגרמת בעת שאיבת מים מאתר אחד והעברת המים לאתר שני או מתהליך של הפחתת לחץ המים. בועות האוויר נעלמות ממי השתייה בתוך שניות ואין להן כל השפעה על הבריאות.


מדוע למי השתייה יש לפעמים גוון צהוב, חום או אדום?

גוונים אלה מקורם בחלודה אשר מצטברת בצנרת הבית שעשויה ברזל או פלדה. זה נגרם בעיקר בצנרת אשר לא הייתה בשימוש במשך זמן רב יחסית, אך זה לא רעיל. במקרים אלה, יש לתת למים לזרום עד שגוון הצבע הזה נעלם. כמעט כל הצנרת של חברת הגיחון מצופה בבטון ולכן אין בה חלודה.

 
מדוע יש למים, במקרים נדירים, גוון ירקרק?

במכלי אחסון מים שמותקנים על גגות הבתים ושאינם מתוחזקים כראוי, עשויות לגדול אצות שהן המקור לגוון הירקרק (ניתן למצוא הוראות מפורטות באתר זה כיצד לשמור בצורה נכונה על מכלי אחסון מים).

 
פלואוריד במי השתייה

כל השאלות בנושא פלואוריד במי השתייה יש להפנות למשרד הבריאות: המעבדה לבריאות השן של משרד הבריאות - ד"ר דניאל קושניר. טלפון: 02-5314871, 02-5314804.

או ד"ר שלמה זוסמן, טלפון: 02-5681451, 02-5681272, 02-5681268.

בעניין זה ניתן גם ליצור קשר עם מר אלכסנדר קושניר, נציג השירותים הציבוריים של רשות המים והביוב. טלפון: 02-6595100.

תשובות לשאלות בנושא הוספת פלואוריד למי השתייה ניתן למצוא גם באתר האינטרנט של חברת מקורות.


האם מומלץ להשתמש במערכת ביתית לשיפור מי השתייה?

איכות המים שמסופקים על ידי חברת הגיחון טובה מאוד. המים המסופקים על ידי החברה בירושלים עומדים בכל תקני משרד הבריאות, ולכן הם בהחלט ראויים לשתייה.

ניתן לקבל מידע בנוגע לספקים של מערכות לטיהור מים ממכון התקנים, טלפון: 03-64651320, באתר האינטרנט של מכון התקנים www.sii.org.il או אצל הממונה על התקינה במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. טלפון: 02-6662295.

Ok, i read it! gold give me points!
Share know-how & give feedback
Stats

1716

Have viewed this issue

0

Follow this issue

8

Shares of this issue

Get involved

Comments & tips

Download the mobile app for android or ios